Anneli Sjöstedt och kartan över höghastighetstågens sträckning. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Anneli Sjöstedt. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Snabbtågens sträckning

Electras vd: "Väldigt förvånad"

0:38 min

Logistikföretaget Electragruppens vd Anneli Sjöstedt får beskedet om en västlig sträckning för höghastighetstågen via telefon av P4 Kalmar. Hon reagerar med stor besvikelse.

Sydöstra Sverige blev den stora förloraren i dag när förslaget kom på hur en ny höghastighetsjärnväg ska dras.

Förslaget blev den rakaste vägen mellan Stockholm och Malmö. Det betyder att den närmaste knutpunkten västerut blir Värnamo eller kanske Jönköping.

Electragruppens vd Anneli Sjöstedt är mycket besviken:

– Jag är väldigt förvånad, och lite chockad över att man tar det här beslutet. Det är väl det billigaste, det är väl pengarna som styr, gissar jag.

Det var många i den här delen av landet som hoppades på ett stopp i Växjö för höghastighetstågen. Det skulle gett mycket kortare restider till både Malmö och Stockholm, men också hoppades man få fart på tillväxten i vårt område.

Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar, har svårt att se vinsten med förslaget som lades fram i dag, med en västlig sträckning. Han säger att risken är att det inte blir lönsamt att bygga alls som förslaget ser ut i dag.

Nu kommer han att försöka påverka för en östligare dragning.

Dessutom måste vår region få stöd så att vi inte blir än mer isolerat – och så att det kan skapas en större arbetsmarknadsregion, säger Johan Persson:

– Där har vi i Kalmar län Stångådalsbanan. En elektrifiering och snabb upprustning så vi kan hoppa på i Linköping. Sedan har vi också att knyta ihop hela sydöstra Sverige, Kalmar, Karlskrona och Växjö med dubbelspår så vi har en gemensam arbetsmarknadsregion. Det är nog den största tillväxtnyttan man skulle kunna åstadkomma generellt sätt i hela sydöstra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista