Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Fullt på länets sjukhus

1:08 min

Sjukhusen i Kalmar och Oskarshamn blev fullbelagda på tisdagen. Det på grund av att nära ett hundratal patienter behövts läggas in senaste två dygnen.  

Länssjukhuset i Kalmar hade inte en enda ledig vårdplats under tisdagsförmiddagen, i Oskarshamn var situationen likadan, förutom på ortopeden. I Västervik rapporterades det om sju lediga platser. 

Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger till P4 Kalmar att sådant här händer ett par gånger om året, eftersom patientinflödet inte är något man kan kontrollera. 

– Rätt som det är, ett par gånger om året, så händer det att vi får väldigt många patienter väldigt snabbt på alla tre sjukhusen, och det läget har vi haft senaste dygnen. 

Ragnhild Holmberg påpekar att patientsäkerheten är viktigast i det läget och då hjälps man åt mellan sjukhusen och mellan kliniker. 

Vid lunchtid hölls ett nytt möte och då hade 50 platser kunnat frigöras på länssjukhuset, men det är inte säkert att man då blir inlagd på "rätt" avdelning.

– Det är inte det mest optimala, men det är ett tryggt omhändertagande om patienterna. 

Så man ska inte vara orolig om man behöver läggas in på sjukhus i nuläget? 

– Man ska absolut inte vara orolig. Patientsäkerheten är alltid A och O. Så det är tryggt och läget har stabiliserat sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista