Förlossningssimulator på Länssjukhuset i Kalmars kliniska träningscenter
Förlossningssimulator på länssjukhuset i Kalmar. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Ansträngd förlossningsvård ska få hjälp

1:33 min

Förlossningsvården i länet har länge varit ansträngd. Nu har en handlingsplan tagits fram för att minska trycket. Bland annat handlar det om att anställa fler barnmorskor.

– Det är ansträngd läge både på mödrahälsovården och förlossningarna, både i Kalmar och Västervik, säger Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hon säger att man ska försöka rekrytera fler barnmorskor, få de som arbetar deltid att gå upp på heltid, se över arbetsmiljön, hur många mammor som ä inskrivna och hur många barnmorskor man är under en förlossning. Det ska ses över tillsammans med verksamheterna.

I dag finns egentligen inga lediga tjänster, men på grund av tjänstledigheter och kommande pensioneringar, tänker Ragnhild Holmberg att man ska överanställa. Men det är inte helt lätt. I hela Sverige är det brist på barnmorskor. 

– Det är inte budgeten som begränsar, det är antalet barnmorskor.

En orsak till de det stora trycket är att det nu är det de stora barnkullarna i början av 90-talet som får barn, i kombination med det stora antalet asylsökande som kommit till länet och som är gravida. 

En hjälp Ragnhild Holmberg hoppas ska hjälpa är de pengar man får under tre år, cirka tio miljoner kronor extra, som ska gå till förlossnings och mödrahälsovården efter en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting.

När man skulle kunna se resultat av handlingsplanen så att det det ansträngda läget förbättras vågar hon inte svara på.

– Vi håller på att rekrytera, vi håller på att utbilda barnmorskor i egen regi, så det vågar jag inte säga. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista