Ann Caterine Stalebrant.
Ann Caterine Stalebrant. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Återvunnen plast blir konstverk

0:35 min

Konstnären Ann Caterine Stalebrant som har en utställning i Västervik använder i stort sett bara återvunnet material, bland annat plast.

EU och miljöorganisationer varnar för att världens människor använder för mycket plastpåsar för miljöns bästa. Över huvud taget använder vi mer plast – det syns på återvinningsstationerna som får in mängder med plast varje dag.

Men plast behöver inte bli till sopor. 

På biblioteket i Västervik har Ann Caterine Stalebrant en liten utställning med armband, halsband och broscher. Till allra största delen är materialet återvunnet från gamla läderjackor, virkade dukar, knappar och plast bland annat. Petflaskor kommer också till användning. I ett halsband har botten på en petflaska fått bli kronbladen.

– Jag har experimenterat med petflaskorna och värmt med olika redskap. Sedan tog de den formen av sig själv, sedan kan jag styra lite själv hur jag vill att formen ska utveckla sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista