Thomas Svensson och Hans Olausson. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Socialchef Thomas Svensson och Hans Olausson, boendesamordnare på flyktingboendet i Lindås. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Ångerfulla ungdomar vill be om ursäkt efter storbråk

1:08 min

Det hår gått en vecka efter det våldsamma bråket på ett boende för ensamkommande i Lindås. Kommunen har vidtagit åtgärder och nu vill ungdomarna be om ursäkt.

För en vecka sedan blev det ett våldsamt bråk på ett boende för ensamkommande ungdomar i Lindås. Personalen upplevde situationen som hotfull och låste in sig tills polis kom till platsen.

Thomas Svensson är socialchef i Emmaboda och berättar att ungdomarna idag är ångerfulla, och under fredagen kommer de träffa representanter för Emmaboda kommun för att be om ursäkt.

– De har själva bett om att få komma till kommunen och imorgon har kommunstyrelsens arbetsutskott en beredning där kommunalråd och några ledamöter också finns där de vill be om ursäkt.

Hur tolkar du det?

– Som att de naturligtvis är ångerfulla och verkligen vill tala om att det här var dumt gjort av oss.

Kommunen har också vidtagit flera åtgärder sen bråket förra veckan för att något liknande inte ska hända igen, berättar Thomas Svensson.

– Min bedömning är att det är väldigt lugnt och tryggt.

– Vi har gjort väldigt mycket. Dels, omedelbart under torsdagen förra veckan, gjordes ett omedelbart omhändertagande av tre personer. En placerades på en institution och två yngre på familjehem, det innebär att då försvann de som hade lett upploppet.

Hans Olausson är boendesamordnare och vittnar om att det blivit lugnare sen de tre ungdomarna omplacerades.

– Vi har gått tillbaka till ett lugn som vi haft tidigare. De har varit drivande i missnöjet. Killarna som är här är väldigt ångerfulla och oroliga för framtiden hur det ska bli efter den här händelsen för dem.

Hur har samhället reagerat?

– Det är tufft för dem, de upplever att folk tittar konstigt på dem, på skolbussen, i skolan och i affären. De har det tufft. Killarna själva säger att de vill få en andra chans, de vill be om ursäkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista