Joachim Carlström.
Joachim Carlström. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

"Rally och dans en vinnande kombo"

3:19 min

Joachim Carlström är inte bara Kalmar läns främste rallyförare utan kanske också landets mest dansante elitförare. Dansträningen kan ge rallyguld i år.

2015 blev Joachim Carlströms framgångsrikaste år som rallyförare med SM-silver i sin klass. Samtidigt hade han och hustrum Ing- Marie en framgånsrik säsong som tävlngsdansare.

Joachim lyfter fram dansen som en väg att bli en bättre rallyförare samtidigt som rallyerfarenheten är användbar i dansen.

– Vi var bara en poäng från att nå A-klassen i dans och träningen där gav mig bättre kondition och gjorde att jag fokuserade på annat än bilen innan tävlingarna.

Han ser paralleller mellan rallykörning och dans. Båda sporterna kräver rytm och käsnal men ställer också stora krav på samarbete och tillit. I rallybilen är det Jörgen Norman som är partner och det har han varit i drygt 20 år.

– Vi trivs väldigt bra ihop precis som med våra mekaniker. Vi är kompisar.

Förra rallysäsongen slutade med en andraplats i klassen för otrimmade fyrhjulsdrivna bilar. Trots att Joachim och Jörgen kört tillsammans länge var det deras första SM-medalj och det sporrade.

– Vi fattade knappt först vad vi ställt till med men sedan kände vi att vi gjort en väldigt bra säsong med hårt motstånd.

SM-silvret gav inga stora prispengar eller nya sponsorer men triggade Joachim / Jörgen att köra vidare 2016. Målet är att satsa på SM-guld och säsongen har börjat bra med klar seger i Finnskogsvalsen.

Första deltävlingen i SM körs i trakten av Gävle och det är vintervägar som gäller. Trots små möjligheter till träning på snö och is tror Joachim på en bra start vilket är viktigt då alla tävlingar räknas i år. Tidigare har förarna kunnat räkna bort sin sämsta tävling men reglerna är ändrade.

Om det skulle bli guld i år så finns fler mål inom rallysporten för Joachim som gärna vill mäta sig med de som kör trimmat.

– Det är dit jag vill men jag känner att jag inte har dom ekonomiska resurserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista