Kärnkraftverk. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kärnkraftverkets vakter får skjutvapen

SSM: Därför höjs säkerhetskraven på kärnkraftverket
0:51 min

De svenska kärnkraftverken har fått nya krav på sig när det gäller säkerheten. OKG:s vakter ska nu utrustas med skjutvapen.

OKG ska säkerställa "att skyddsvakt är utrustad med skjutvapen vid bevakning och kontroll utanför bevakat område [...] i anslutning till tillträde till bevakat område och vid kontroll av fordons legitima syfte på lämpligt avstånd utanför bevakat område", enligt villkoren från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Vakterna ska patrullera dygnet runt.

– Det är en bedömning som de gör om hur omvärlden ser ut och eventuella hotbilder, säger Anders Österberg som är informationschef på OKG.

Ser ni en ökad hotbild i Oskarshamn?

– Nej, inte annat än att vi noterar på samma sätt som jag antar SSM gör att världen ser annorlunda ut i dag än för att antal år sen.

Hur tas de nya reglerna emot av er?

– Vi har givetvis varit med i hanteringen av hur villkoren skulle kunna utformas. Vi har ingen anledning att ha någon avvikande uppfattning.

Har vakterna idag något slags vapen?

– Inte annat än batonger och sådana saker. Men inte några handeldvapen.

Kärnkraftverken har nu ett år på sig att anamma de nya reglerna. Förutom beväpnade vakter kommer områden runt kärnkraftverken att kontrolleras med hjälp av hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".