Ölandsbron. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vattenledning kan dras på Ölandsbron

0:53 min

Det råder vattenbrist på Öland och grundvattennivån är historiskt låg. En lösning på problemet kan bli en vattenledning från fastlandet som dras på Ölandsbron.

Kalmar, Mörbylånga och Borgholms kommuner ska nu samarbeta för att lösa vattenbristen på lång sikt. 

En idé är alltså att till en början lägga en tillfällig ledning på Ölandsbron. Men det är inte säkert att man hinner det här före sommaren, för tiden är knapp.

– Tanken är att vi ska försöka att få till en tillfällig ledning redan innan sommaren, men det är ett svårt projekt och det är inte säkert att vi hinner med, det säger Jörgen Madebrink som jobbar med vattenfrågan på Kalmar kommun.

– Den andra möjligheten är naturligtvis att köra vatten på lastbil från Kalmar till Öland, det är betydligt enklare att få igång. Men man får inte med sig så mycket vatten på en lastbil så ur den aspekten är det bättre med en ledning, även om den är tillfällig.

När Ölandsbron byggdes förbereddes för möjligheten att dra vattenledningar till Öland med hjälp bron. Men en sådan lösning skulle ta lite längre tid och inte hinnas med till sommaren.

– Det här skulle bli en mer tillfällig lösning, då skulle man hänga en ledning i utsidan av bron i räcket eller i stolparna på kantbalken på sidan av Ölandsbron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista