Mari Kadowaki.
Mari Kadowaki. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Produktionen vid Saft igång på måndag

0:59 min

Produktionen vid batteritillverkaren Saft i Oskarshamn kommer att tas upp igen på måndag.

Under den här veckan har produktionen stått stilla och alla kollektivanställda fått vara hemma på grund av man haft för lite att göra.

Safts vd Mari Kadowaki säger till P4 Kalmar att man brukar stänga produktionen någon vecka per år, men att man behövt dra i handbromsen lite tidigare än vanligt.

Orsaken är att många beställare velat skjuta på sina projekt, bland annat på grund av de låga oljepriset.

– Det brukar alltid vara lågsäsong efter kvartal fyra och vi har under många år reducerat visstidsanställningar och stänga fabriken under sportlovet, men i år behövde vi göra det betydligt tidigare, säger Mari Kadowaki.

Saft som tillverkar batterier till främst utvecklingsländer och olje- och gasindustrier runt om i världen påverkas mycket av hur marknaden ser ut. Det låga oljepriset och oron i världen påverkar just nu.

– Orderingången i höstas var inte dålig, men alla kunder vill just nu skjuta på sina projekt framåt.

På frågan om man kommer stänga fabriken fler gånger svävar Mari Kadowaki lite på målet, men säger att man under till exempel sportlovet kommer bevilja ledighet till alla som vill under den veckan.

Saft i Oskarshamn har 450 fast anställda och runt 100 visstidsanställda. Tidigare i januari kom beskedet att 70 av de visstidsanställda fick lämna företaget.

2015 blev annars ett rekordår för Saft i Oskarshamn.

– Vi tror inte att det blir ett nytt rekord i år, utan vi får vara glada om det blir ett bra mellanår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista