Arne Nilsson.
Arne Nilsson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Oskarshamn redo för Damkronorna

5:03 min

Den här veckan tar damhockeyn över Oskarshamn när landslagen från Ryssland, Finland, Tyskland och Sverige möts i den sista turneringen innan VM i mars.

Turneringen äger rum först till helgen, men Damkronorna kommer till Oskarshamn redan på tisdagen.

– Det är jättestort att ha tjejerna här igen efter ett par års frånvaro, säger Arne Nilsson som är en eldsjäl kring att sprida damhockeyn i landet och att försöka få stora ishockeyevenemang till Oskarshamn.

Förra året var Tre Kronor i Oskarshamn och åren innan dess var det slutspel i TV-pucken och fyrnationsturnering med Damkronorna.

Årets turnering har extra hög status då tre av fyra deltagande lag ska spela VM i Kanada i mars och det här är sista möjligheten att visa kvalité innan lagen tas ut.

Landslagen från Ryssland, Tyskland och Finland kommer till Oskarshamn på torsdag för att spela på fredag men det svenska laget kommer redan tisdag.

– Det här är ett VM-förberedande läger och det blir träning i princip hela dagarna tisdag, onsdag och torsdag, säger Arne Nilsson.

Med fyra landslag och ledare på plats så krävs omfattande logistik kring boende, resor och träningsmöjligheter.

– Sveriges lag bor på ett hotell och de övriga tre får plats på ett annat men det blir rejält trångt kring träningstiderna.

Det finns bara en isyta i arenan och med fyra landslag och IK Oskarshamns seniorlag och juniorlag som ska träna så krävs millimeterprecision i schemaläggning och att tidsplanen följs.

Intresset runt fyrnationsturneringen är större än tidigare säger Arne Nilsson:

– Vi har lyckats få med oss hela staden i arrangemang runt evenemanget och sponsorer ser till att det är gratis inträde. Det är nog första gången i svensk landslagshistoria.

Sex dagar med landslag på plats kräver noggrann planering så inget går fel. Den här gången behöver inte isen målas om vilket minimerar risken för isproblem. Reklamen behöver inte heller bytas, tolkar är engagerade, en extra ismaskin finns i beredskap så Arne Nilsson känner sig relativt lugn men vet att inget får gå fel.

– Vi hoppas vi har tänkt på allt men det kan alltid hända något vi inte kan råda över, men jag är lugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista