Västerviks sjukhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Årets influensa drabbar yngre - tre har fått intensivvård

2:11 min

Årets influensa verkar slå hårdare jämfört med de tre senaste säsongerna. Enligt Folkhälsomyndigheten har ovanligt många blivit allvarligt sjuka. I Kalmar län har tre personer fått intensivvård hittills.

I landet totalt handlar det om ungefär 90 personer som har fått intensivvård på grund av influensan hittills, tre personer har avlidit.

Under förra veckan rapporterades 14 fall av svininfluensa i Kalmar län, och hittills har 82 personer insjuknat under säsongen.

Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Kalmar län, säger att här brukar influensan komma lite senare än vad den gör längre norrut och än har den inte nått sin kulmen. Men de sista dagarna har man sett ett ökat antal insjuknade personer:

– Inget stort än, men det kommer nog, säger Lisa Labbé Sandelin till P4 Kalmar.

Tre personer har fått intensivvård. Alla har vårdats vid sjukhuset i Västervik, en av dem var så svårt sjuk att hen fick åka för så kallad "ECMO-behandling". Det innebär behandling med med en sorts hjärt-lung-maskin som syresätter blodet utanför kroppen.

I år är många av de som blir riktigt sjuka yngre än tidigare, många är födda på 1970- och 80-talen.

– Snittåldern på de som har hamnat på intensiven har varit 48 år och det är rätt mycket yngre än vad det brukar vara, säger Lisa Labbé Sandelin.

En orsak till att yngre drabbas värre är att i år dominerar svininfluensan och den slår ofta hårdare mot yngre personer som inte har något skydd sedan tidigare infektioner. Dessutom har Pandemrix-vaccinationen som många skaffade sig för några år sedan förlorat sin effekt.

Enligt Lisa Labbé Sandelin är årets vaccin en bättre matchning än tidigare där man får bra skydd mot flera varianter av influensa. Det är svårt att säga exakt när toppen för årets epidemi når Kalmar län och Lisa Labbé Sandelin rekommenderar alla som tillhör riskgrupperna (personer som till exempel är gravida eller har svår astma eller kronisk hjärt-/lungsjukdom) att vaccinera sig så fort de kan. Det kan ta upp till två veckor att få fullgott skydd.

– Jag tycker det är jätteviktigt för det kanske är det enda skydd man har. Och jag tycker fortfarande det kan vara aktuellt eftersom vi är lite senare än resten av Sverige är. Man ska fundera över om man inte ska skaffa sig en vaccination så snabbt som möjligt.

Hur snabbt kan man göra det?

– Man får ringa sin hälsocentral och höra vad de har för möjligheter, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Vanliga tips för att slippa bli sjuk är annars god handhygien och att undvika folk som hostar. Men det är också viktigt att ha ett starkt immunförsvar, äta vitaminer och mineraler som till exempel finns i frukt och grönsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista