Gata i snö. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Edholmsgatan. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Sex månaders fängelse för knivattack i Västervik

1:09 min

Den 23-årige man som den 3 januari i år försökte hugga en annan man med kniv på Edholmsgatan i Västervik, dömdes på måndagen till sex månaders fängelse.

Knivattacken som skedde i närheten av Coop i Västervik hade koppling till juldagens knivmord, då en 39-årig man knivmördades och två personer skadades.

Det var den ena av de två skadade från juldagshändelsen, en 23-årig man, som den här kvällen, en dryg vecka efter mordet, upprörd och påverkad av främst alkohol bestämde sig för att hämnas.

23-åringen besökte först mordplatsen på Perugatan och sedan gick han tillsammans med den mördades bror hem till dennes mamma. Där fick han tag i en kökskniv och gav sig senare ut.

Enligt domen hade 23-åringen uttalat en önskan om att skada eller döda och när han på Edholmsgatan mötte en man i 50-årsåldern som kom från affären på väg hem angrep han mannen utan egentlig anledning – genom att rusa fram och hugga med kniven i luften flera gånger.

Turligt nog träffade den inte och 23-åringen blev nedbrottad av sin vän som var med. 

Tingsrätten menar att det är bevisat att 23-åringen försökte träffa med kniven och dömer honom för försök till grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Han förekommer i belastningsregistret flera gånger för narkotikabrott och det är en samlad bedömning som gör att han döms till sex månaders fängelse.

23-åringen ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen som attackerades. En nämndeman var oenig med resten av rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista