Polisbil. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.

Flyktingar inblandade i få av polisens ingripanden

Det är vid väldigt få av polisens ingripanden som flyktingar är inblandade, det här visar statistik som Dagens Nyheter har tagit del av.

Sen en tid tillbaka för polisen statistik över alla brott och ingripanden där flyktingar är inblandade. Tidningen Dagens Nyheter har tittat närmare på statistiken och det visar sig att det är vid mindre än en procent av alla ingripanden i Sverige som flyktingar är inblandade.

– Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden. Skillnaden är att detta kollektiv är sammanpressat på en liten yta. När ett brott begås på denna lilla yta så förknippas det lätt med hela kollektivet, det säger Thomas Wallberg som är nationell kommenderingschef på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, till tidningen.

Det var i mitten av oktober ifjol som polisen började koda ärenden som hade någon koppling till flyktingar med en viss kod, oavsett om det var personer som var utsatta för brott, misstänkta för ett eller om det rörde sig om andra ingripanden. I januari avslöjade Svenska Dagbladet att 5 000 sådana ärenden hade registrerats och DN kan nu berätta att det från den 15 oktober till den sista januari i år registrerats 537 466 ärenden sammanlagt, och att de som rör flyktingar alltså är mindre än en procent av det totala antalet.

– Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi till DN.

Samtidigt menar han att siffrorna inte är särskilt förvånande.

– Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare. Så har det varit och så kommer det förbli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".