Asylsökande Rami Arouda och Lawand Mattini.
Asylsökande Rami Arouda och Lawand Mattini. Foto: Marcus Johannesson/Sveriges Radio

"Börjar vi generalisera har vi ett problem"

Rami och Lawand om att flyktingar får skulden för sexofredanden
3:25 min

Det pratas mycket om att kvinnor blir sexuellt trakasserade på offentliga platser nuförtiden. Inte sällan är det personer med invandrarbakgrund som får skulden för att ligga bakom problemet.

– Jag är så ledsen och besviken att vissa flyktingar är inblandade i det här. Tyvärr kommer det påverka alla flyktingar negativt. Men en del svenskar anklagar oss för att bevisa att vi inte förtjänar att vara i Sverige, säger 32-årige Lawand Mattini som kommit från Syrien och som ofta befinner sig på Café Bryggan i Borgholm.

Det gör även 33-årige Rami Arouda från Syrien och han är upprörd över debatten om kvinnokränkningar. För själv uppfostrades han att respektera kvinnor i hemlandet.

– Kvinnorna saknade inte rättigheter där. Men tafsande sker överallt, även i Syrien. Jag har pratat med många svenskar om det här och självklart finns det folk där ute som tror att alla flyktingar är likadana.

– Börjar vi generalisera alla så har vi ett problem, säger Rami Arouda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".