Ida Nilsson tävlar i skidalpinism.
Ida Nilsson tävlar i skidalpinism. Foto: Ida Nilsson/privat

Ida Nilsson mot nya höjder – i nya grenen skidalpinism

4:22 min

Ida Nilsson från Kalmar avslutade sin framgångsrika löparkarriär på grund av skador. Nu tillhör hon istället Europas tio bästa i den allt populärare grenen skidalpinism.

Skidalpinism handlar om att med skidor ta sig uppför (med olika stighudar) och nerför olika branter.

– Det är en väldigt stor sport i området runt Alperna, i Frankrike, Italien och Schweiz. Även i småtävlingar är det flera hundra medverkande, berättar Ida Nilsson.

I helgen kom hon på tionde plats vid EM i Marecottes. I skidalpinism ska man först gå eller springa uppför berget med skidorna på. Pulsen blir hög i den här typen av kraftprov. Sen ska man åka ner så snabbt som möjligt.

För att göra det extra tufft ska man ta sig uppför och nerför tre till fyra gånger efter varandra. Varje tävling tar uppemot två timmar.

– Det är som att göra en löpartävling i maxfart, sen sätta sig i jägarställning mot väggen i några minuter och så upprepa allt flera gånger, säger Ida Nilsson.

Motfrågan är given: Varför utsätta sig för detta?

– Det är roligt också, ett spännande sätt att ta sig fram. Jag är ju löpare egentligen och det är inte heller så bekvämt, säger en glad Ida Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista