Saft.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Saft varslar 24 fast anställda

0:51 min

Batteritillverkaren Saft i Oskarshamn varslade 24 fast anställda i går. Det bekräftar facket för P4 Kalmar.

Så sent som i går drog produktionen på Saft igång igen, efter att ha stått stilla förra veckan på grund av för få beställningar.

Tidigare i januari kom beskedet att 70 av de visstidsanställda fick lämna företaget. Nu är 25 visstidare kvar i huset, men de får sluta den 28 februari.

I går kom ett nytt varsel. Den här gången berörs tillsvidareanställda. 24 personer varslas och om inte varslet dras tillbaka tvingas de första lämna jobbet i slutet av mars.

– Man kan förstås hoppas att konjunkturen har svängt tills dess, säger IF Metalls representant Mikael Nilsson.

Orsaken som anges är ett dåligt konjunkturläge. Enligt Mikael Nilsson har företaget fått beställningar som gäller längre in i framtiden, men i närtid finns inte jobb till alla anställda, som det ser ut nu.

Stämningen på golvet är inte bra:

– Folk är ledsna och besvikna.

Konsulter ska nu försöka hjälpa anställda att hitta nya jobb.

Till Oskarshamnstidningen säger en anonym person att förtroendet för IF Metall är "på noll":

– Det är väldigt tråkigt att höra, säger Mikael Nilsson till P4 Kalmar.

– Jag vet inte hur man skulle kunna göra något annorlunda. Vi kommer att ta hit omställningsföretag som eventuellt kan bereda nya jobb. Vi har också satsat på utbildningsinsatser för personalen.

Saft finns i 18 länder, men fabriken i Oskarshamn är den enda i Sverige. De närmaste Saft-fabrikerna i Europa ligger i Polen, Tyskland och Storbritannien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista