Åke och Anita Karlsson blev lurade på pengar av den före detta prästen.
Åke och Anita Karlsson blev lurade på pengar av den före detta prästen. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Lurades på drömresa av prästen – tycker domen blev för svag

Ska betala tillbaka allt till pensionärerna, förutom böter på 7 200 kronor
1:32 min

Anita och Åke Karlsson i Ankarsrum var två av de som drabbades när den före detta prästen som varit verksam i Vimmerby tog hundratusentals kronor för en resa som aldrig blev av.

Anita och Åke Karlsson i Ankarsrum fick höra talas om resan via bekanta som kände prästen. Han hade gott rykte och sas vara mycket trevlig. Men det skulle visa sig att någon ordning på pengar hade han inte.

Resan var på tio dagar till Nordkap. Totalt betalade de in 25 800 kronor för drömresan till prästens privata konto. Men resan ställdes in i sista minuten och några pengar tillbaka har de inte fått trots flera påståenden att de skulle ske.

Prästen fick sin dom i måndags, men redan innan den kom blev han avkragad av sitt senaste stift i Luleå – det vill säga av med jobbet och får inte arbeta som präst. 

Anita tycker att domen, villkorligt för bedrägeri och böter på 7 200 kronor samt att betala tillbaka det han är skyldig de 29 pensionärerna på 280 000 kronor är för lite.

– Jag tycker han kunde fått lite mer straff. 7 200 kronor i böter för det han utsatt oss för är ingenting, säger hon.

Resan till Nordkap skulle gå på midsommardagen 2014, men bara några dagar innan kom ett brev på posten från prästen om att resan inte blev av.

I flera följande brev under några månader skrev han att pengarna skulle betalas tillbaka. Totalt handlar det om 380 000 kronor till de 29 pensionärerna, men några pengar kom aldrig och prästen som hade flyttat till Norrland blev allt svårare att nå. Till slut bestämde sig pensionärerna för att polisanmäla och prästen åtalades i mars 2015.

Samtidigt kom det fram att han köpt både en bil till sig och till sin väninna samt gjort en greklandsresa med henne och hennes son. Och det är det som är mest irriterande i allt det här säger Anita.

– Självklart att han spenderat våra pengar på någon annan är det mest störande. Men också att han låtit det dra ut så på tiden.

På måndagen dömdes den före detta prästen för bedrägeriet, men resan till dom var lång. Han har flera gånger när rättegång skulle ha hållits inte dykt upp och skyllt på sjukdom. Även på måndagen trots att han var omhändertagen av rätten blev han "sjuk" och fick åka till sjukhus. Men han bedömdes som frisk och skjutsades till rättegången som till sist, femte gången gillt kunde hållas i Norrköping. Domen kom sedan samma dag.

Åklagaren hade yrkat på fängelse och ansåg att det hela skulle ses som grovt bedrägeri och ett och samma brott. Försvaret fick tingsrätten att istället se de förmildrande omständigheterna i och med att mannen nu inte längre kan arbeta som präst och förlorat social status. Brotten smulades ner och sågs som flera mindre bedrägerier.

På paret Karlssons köksbord ligger alla papper, brev och handlingar som har med det här att göra. Nu vill de bara lämna allt bakom sig och glömma. Och pengarna de blivit av med tror de inte de får se igen.

– Det gör vi inte. Han har ju ingen ekonomi. Och nu har han ju inget jobb och ska studera. Så det kommer inte komma. Men det är skönt att det är över i alla fall.

Anita och Åke Karlsson säger att de nu kommer lägga det hela bakom sig och gå vidare. Och en resa gjorde de i somras till Norge trots allt.

Bedrägeriprästen - detta har hänt:

Våren 2014: En resa till Nordkap annonseras. 29 pensionärer hakar på och betalar in över 12 000 kronor var till prästens privata konto.

18 juni 2014: Tre dagar före resan kommer ett brev på posten där prästen beklagar men resan är inställd och lovar betala tillbaka pengar.

9 juli 2014: Beklagar återigen, men lovar ännu en gång att betala tillbaka. Skyller på att en vän begått självmord. Sätter in 100 kronor till några av pensionärerna för att kontrollera att deras kontonummer stämmer.

16 juli 2014: Ytterligare ett brev där prästen skriver att allt ska ordnas före månadsskiftet.

30 juli 2014: Skriver att han varit sjuk och därför inte kunnat ordna med pengarna.

17 augusti 2014: Nu ska pengarna komma, allt ska betalas tillbaka plus 1000 kronor som plåster på såren. Inga pengar kommer.

Ingen får kontakt med prästen trots upprepade försök på sms och via telefon och mail. Började jaga via Storumans pastorat där han nu jobbade. Luleå stift beslutar att avkraga prästen.

I augusti tar pensionärerna tag i saken och polisanmäler.

Under våren framkommer att prästen åkt på en greklandsresa med en väninna och hennes son för 35 000 kronor. Han har även köpt en bil till henne för 140 000 kronor och en bil till sig själv för 15 000, samt betalat ut pengar regelbundet till kvinnan. 

Mars 2015: Åtal väcks för bedrägeri.

Maj 2015: Första rättegångsdagen. Prästen kommer inte, han är sjuk.

9 november 2015: Andra rättegångsförsöket. Försvarsadvokat Thomas Bodström kan inte närvara. Inställt.

21 december 2015: Prästen är sjuk igen och bortrest. Han häktas i sin frånvaro, men det hävs av hovrätten.

1 februari 2016: Bodström kan inte och prästen är återigen sjuk. Häktas igen och tas om hand av polis senare samma kväll.

8 februari 2016: Prästen har förts till sjukhus för att han var sjuk, men där bedömts som frisk. Förs till rättegången som till slut kan hållas. Åklagaren vill döma för grov förskingring. Men försvaret får rätten att gå på deras linje. Det ses som flera separata brott och han döms samma dag för bedrägeri till villkorlig dom och böter 7200 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".