Sarbast Hasan.
Sarbast Hasan, med stränginstrumentet saz. Foto: Annica Triberg/Sveriges Radio

Mat och möten: Musikaliska Sarbast bjuder på baba ganoush

8:04 min

Under vintern har Annica Triberg varje vecka träffat personer med rötter i olika kulturer för att prata och laga mat tillsammans. I dag står hon i köket hemma hos Sarbast Hasan som är kurd från Syrien.

Han kom till Färjestaden på Öland 2013 med båt via den farliga vägen över Medelhavet. Men redan innan han kunde prata svenska hittade han ett annat sätt att kommunicera på, tack vare ”saz”, det stränginstrument som han spelar.

”I natt jag drömde”, var den första melodi Sarbast Hasan hörde när han kom från Syrien till Sverige. Den texten säger så mycket, menar Sarbast och nynnar tillsammans med Annica:

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut…

Men det är inte bara tack vara musiken han har fått vänner och lärt sig svenska, också via sitt yrke som frisör får han nya kontakter varje dag och även om ”uppehållstillstånd” var ett knepigt ord att lära sig, så gillar han ord som ”lagom”, ”fantastiskt” och ”jättegott”.

Sarbast lagar gärna mat och bjuder Annica på tomat- och lökgryta med ägg och äter aubergineröran baba ganoush medan han berättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista