Sarbast tomat- och lökgryta med ägg.
Sarbast tomat- och lökgryta med ägg. Foto: Annica Triberg/Sveriges Radio

Recept: Sarbast tomat- och lökgryta med ägg

När Annica Triberg hälsar på hemma i köket hos Sarbast Hasan på Öland, bjuder han på en vegogryta som även kan lagas med nötkött eller kyckling, för den som vill.

Receptet är för 4-6 personer.

Du behöver:

  • 3 gula lökar, grovt hackade
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 ägg
  • olja att steka i
  • salt, peppar
  • kryddor efter smak, t ex spiskummin och stark paprika

Så gör du: 

Bottna en gryta med olja och låt löken bli mjuk och puttra en stund.

Tillsätt tomaterna och puttra utan lock i cirka en kvart. Smaka av med salt, peppar och övriga kryddor. Du bestämmer själv hur mycket hetta du vill ha.

Knäck äggen i en stekpanna med lite olja. Rör sunt till en grov äggröra. Salta lätt.

Vänd ner de stekta äggen i grytan och servera, gärna med ett gott bröd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".