Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Sarbast Baba ganoush

Publicerat onsdag 10 februari 2016 kl 07.00
Sarbast tomat- och lökgryta med ägg.
Sarbast tomat- och lökgryta med ägg. Foto: Annica Triberg/Sveriges Radio

Baba ganoush är ett underbart tillbehör med ugnsbakad aubergine som passar både med bara en bit bröd eller tillsammans med andra rätter. Tahini finns i större matbutiker eller i orientaliska specialbutiker.

Receptet är för 6-8 personer tillsammans med flera smårätter.

Du behöver:

  • 2 auberginer
  • 1 ½ dl tahini (sesampasta)
  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade eller rivna
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2-3 msk vatten
  • salt efter smak
  • 2 krm spiskummin
  • lite pressad lime

Till servering:

Värm ugnen till 275°. Dela auberginerna på längden men lägg ihop dem igen. Placera dem på ugnsgallret med en plåt under och ugnsbaka dem tills de är riktigt mjuka och skalet är skrynkligt. Känn då och då med en sticka, det tar ca 30-40 minuter.

Blanda under tiden tahini med vitlök och yoghurt i en skål till en sås. Späd med vatten om den är för tjock.

Ta ut auberginerna och gröp ur dem. Hacka innanmätet fint och blanda ner det i såsen, det gör inget om auberginen fortfarande är varm. Smaka av med salt, spiskummin och pressad lime.

Servera gärna med tunnbröd, till exempel libanesiskt bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".