Brottsplats, mors Västervik 2014
Området där knivdådet 2014 ägde rum har varit våldsdrabbat tidigare. Foto: Johanna Lindblad Ahl

Efter knivattackerna – Västerviksbor är extra vaksamma

"Klart man har det i bakhuvudet"
1:07 min

På mindre än två månader har fyra knivattacker inträffat i Västervik – det senaste i går kväll. Många som bor där undrar nu vad som egentligen händer i staden.

– Det är klart att man funderar mycket på varför det är så här, säger Solveig Stenström som bor i centrala Västervik.

Pratar du med dina vänner om det som hänt?

– Ja, senast härom kvällen pratade vi om det. Och man undrar varför, jag kan inte hitta någon förklaring som är vettig.

Solveig Stenström är inte ensam om att inte förstå varför fyra knivattacker inträffat i Västervik på bara några veckor – och någon förklaring kanske inte finns.

På polisen säger man att Västervik inte är farligare än någon annan stad, det kan bli så här ändå. Och ungefär så resonerar de som P4 Kalmar pratar med i Västervik. Man pratar om och diskuterar det som hänt, men ingen vi pratar med har låtit det påverka sina liv – även om många är oroliga att andra ska bli rädda och isolera sig inomhus.

Micke som bor i Västervik säger att han inte är orolig för egen del. Knivdåden har hänt i andra kretsar än de han rör sig i. Men det som hänt har ändå fått honom och många andra i Västervik att bli mer vaksamma, säger han:

– Klart man har det i bakhuvudet att det hänt mycket den senaste tiden. Så det är klart att man är vaksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".