Viltpassagen vid Haraldsmåla.
1 av 2
Viltpassagen vid Haraldsmåla. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Varningsskylt vid viltpassagen vid Haraldsmåla.
2 av 2
Varningsskylt vid viltpassagen vid Haraldsmåla. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Nya värmekameror varnar för vilt

"Känner av allt som är varmare än omgivningen"
3:17 min

Viltpassagen på E22:an vid Haraldsmåla söder om Ålem är snart klar – nästan tio år efter att den öppnades. Nyuppsatta värmekameror ska känna av när vilt närmar sig och tända varningsskyltar längs vägen.

– Kamerorna känner av allt som är varmare än omgivningen men systemet är inställt så det bara ska reagera på större vilt, säger Malin Davou vid Trafikverket.

Signalen om att djur som vildsvin, rådjur och älgar närmar sig vägen är kopplat till stora varningsskyltar längs vägen. Skyltarna med en bild av en älg och blinkande lampor ska få bilisterna att frivilligt sänka farten.

Men det blir ingen information om sänkt hastighet när skyltarna lyser, säger Malin Davou.

Planen var från början att kompettera viltpassagen med ett övervakningssystem, men pengarna för investeringen har inte funnits tidigare. Fram tills nu har viltpassagen varit en öppning på en i övrigt lång sträcka med viltstängsel på båda sidor. Att djur styrts till att passera vägen på samma sträcka har gjort det möjligt att se hur många djur som rör sig nära vägen.

En mätning som gjordes 2010 visade att älg eller vildsvin passerade på platsen varannan dag i snitt – och rådjur varje dag.

– Vi tror att det fortfarande är väldigt mycket vilt här, säger Malin Davou.

Kameror och varningsskyltar är på plats men systemet är inte intrimmat så det dröjer till början av mars innan bilisterna får hjälp med viltvarningar vid Haraldsmåla.

När allt fungerar så kan viltpassagen bli en förebild, tror Malin Davou:

– Vad jag vet är den här lösningen unik och om det visar sig fungera bra så kan den bli vanligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".