Sahar Alrabadi och Bassam Bay.
Sahar Alrabadi och Bassam Bay. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Desperat jakt efter bostad i Kalmar

Reportage: Kan få avbryta utbildningar och praktik
4:22 min

För en del av de som fått permanent uppehållstillstånd börjar en desperat jakt på eget boende. Den som inte lyckas kan tvingas flytta från platsen där man etablerat sig.

En soffa, ett bord och några stolar. Det är trångt i den lilla campingstugan i Kolboda, ett par mil söder om Kalmar. Bakom glasdörrarna i campingbaracken bor Bassam Bay, ortopedläkare från Syrien, med sin familj.

Han har fått möjlighet att plugga svenska i en speciell kurs för läkare på Högalids folkhögskola och i tisdags började han praktisera på länssjukhuset i Kalmar. Praktiken är på ortopeden – precis där hans kompetens passar in, berättar han.

– Jag är jätteglad för det. Jag vill ge tillbaka till det samhälle som hjälpt oss.

Familjen har börjat att få ett liv i Kalmar. Äldsta dottern Ayla Bay är 13 år och går i skolan i Ljungbyholm. Hon trivs i klassen och gillar skolan, säger hon:

– Det är jättebra. Jag vill inte flytta från min skola.

Efter att familjen har fått permanent uppehållstillstånd ska de egentligen inte bo kvar på flyktingboendet på campingen. De kan få hjälp av Arbetsförmedlingen, som ger en enda chans att svara ja till en bostad. Den kan ligga var som helst i Sverige och då får kanske familjen flytta till en annan ort.

– Jag vill inte lämna svenskautbildningen och praktikplatsen – och min fru vill inte avbryta SFI-utbildningen, säger Bassam Bay.

– Min dotter tycker om sin skola i Ljungbyholm och vill gå kvar där. Hon har till och med sagt att hon kan åka buss långt, om vi till exempel hittar någonstans att bo inne i Kalmar.

Samtidigt är det trångt i campingstugan. Här har de bott i omkring två år. Att campa i två år är inte optimalt för en familj på fem personer. De lagar mat på det enda bordet.

– Det är väldigt litet för min familj med tre barn, säger Sahar Alrabadi som är Bassam Bays fru.

– Jag hoppas kunna leva som vilken familj som helst. Barnen vill veta var de ska gå i skolan.

Bassam Bay berättar om en tidigare granne i campingstugan bredvid. Han var också läkare och fick besked att han kunde flytta till en plats utanför Köping i Västmanland. Där råkade det finnas bostäder.

Familjen Bay som är kvar på flyktingförläggningen, även om de har fått uppehållstillstånd, är oroliga för att råka ut för samma sak.

Nu pågår en desperat kamp om att hitta bostäder. Bassam Bay frågar alla – även P4 Kalmars reporter – om råd. Kanske har någon hört något om en lägenhet? Problemet är att det inte direkt vimlar av lediga bostäder i Kalmar.

– Snälla, jag behöver hjälp med en lägenhet. Det spelar ingen roll om den ligger i Kalmar eller utanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".