Möt Kalmar FF:s nyförvärv Lumala Abdu

Lumala Abdu berättar om sin resa till fotbollen i Sverige
7:54 min

18-årige Lumala Abdus fotbollskarriär har gått i raketfart efter att han landade i Sverige för två och ett halvt år sedan. Nu spelar han i Kalmar FF.

Innan Lumala Abdu kom till Sverige växte han upp under relativt svåra förhållanden på Ugandas landsbygd:

– Jag växte upp med min mormor, utan mamma och pappa. För att ha råd med utbildning och skolgång sålde vi frukt som vi plockade i trädgården. Jag flyttade till huvudstaden Kampala för att skaffa mig jobb.

Men tiden i Kampala blev inte som han tänkt sig och redan efter ett drygt halvår landade Lumala Abdu i Sverige. Han sökte ett värdigare liv och ordentlig skolgång.

– När jag landade i Malmö visste jag inte var jag var. Men migrationsverket ordnade bostad och allt åt mig. Jag kommer ihåg när jag följde några killar till en fotbollsplan i Bromölla, efter det började jag träna med dem.

Efter det har fotbollskarriären gått spikrakt uppåt och inför årets säsong är det Allsvenskan och Kalmar FF som gäller.

– Malmö FF och AIK var på gång men jag tyckte att det här var det bästa alternativet för mig. Tidigare har jag bara sett Allsvenskan på TV, jag är här för att utvecklas på planen och utanför planen, säger Lumala Abdu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".