Mosaik vid entrén till Kalmar sportcenter. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Äventyrsbadets chef kritisk till ”tafsvakter”

1:15 min

En privatperson i Kalmar har tagit initiativ till ”tafsvakter”, som ska patrullera Äventyrsbadet för att förhindra att kvinnor och flickor antastas.

Susanne Gryfelt, enhetschef på Äventyrsbadet, är starkt kritisk till initiativet. Hon tror att det riskerar att leda till större oro.

– Det kan vara att föräldrar läser Facebooksidan, det kan vara att flickor läser Facebooksidan och får en oro som gör att de inte går till Äventyrsbadet, säger Susanne Gryfelt.

– Jag förstår att det är i välmening, men det blir fel uttryck, fortsätter hon.

Från Äventyrsbadet ser man inte att det finns någon anledning till oro. Enligt Susanne Gryfelt finns det ett fall av antastande i december, ett fall som polisanmälts, och efter det ingenting.

Har ni verkligen personal så att ni kan se vad som händer?

– Vi har absolut tillräcklig personal, säger Susanne Gryfelt.

Hon tillägger att badet även arbetar förebyggande med ensamkommande flyktingbarn, en grupp som hon vet att det riktas mycket uppmärksamhet mot just nu. Äventyrsbadet har kontakt med samtliga boenden i Kalmar och informerar ungdomarna om vad som gäller med uppförande, förhållningssätt och simkunnighet på badet. Äventyrsbadet får också ungdomarnas uppgifter.

– Då är de välkomna till oss, de legitimerar sig, kommer till oss och badar som alla ungdomar ska kunna göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista