Grafik: Karta över Småland och Östergötland.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Lokala politiker vill se region med Östergötland

"Vi är öppna för, om Blekinge vill, att de kan ansluta"
1:31 min

Småland och Östergötland – det är framtidens storregion om Kalmar län får säga sitt.

I går träffade landsting, regionförbund och kommuner den kommitté som ska föreslå nya storregioner för att berätta hur politikerna här i länet vill att en ny storregion ska se ut. 

– Vi föreslår som grund den nuvarande sjukvårdsregionen, säger Harald Hjalmarsson (M) som är vice ordförande i Regionförbundet i Kalmar län.

– Vi ser också att det ska vara ett sammanhållet Småland och vi är öppna för om Blekinge vill att de kan ansluta. Men den frågan äger de.

Det skulle betyda att Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland skulle bilda en storregion.

– Det är det vi ställt oss positiva till.

Det är inte så länge sedan frågan om storregioner var uppe. Då var tanken att länen själva skulle bestämma hur man ville gå samman.

Oenigheten både mellan och inom länen var stor på många håll och frågan föll, men storregioner är ändå på gång.

Den här gången är det inte länen som bestämmer hur regionerna ser ut, utan i slutändan är det riksdagen som beslutar om nya regioner.

Trots det här uppifrånperspektivet är regionförbundet positivt till en storregion. Det krävs att hela den nya regionen blir vinnare, enligt Harald Hjalmarsson:

– Vi ser att det är viktigt att de nuvarande residensstäderna alla får möjlighet att fortsätta utvecklas. Men framför allt hela geografin så det inte blir enbart en ny residensstad som ska suga åt sig alla de statliga myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".