Glaskonst.
1 av 2
Slipad vas av Simon Kashmir-Holm från Eriksmåla och en urna av Dan Clausen i Transjö. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Glaskonst.
2 av 2
Blästrad skål av Maja Gunningham, Erikshyttan i Eriksmåla. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Glasrikets "dreamteam" på plats i Boda

4:05 min

På lördag öppnar en utställning på Glass Factory i Boda med utvalda "dreamteam" från fyra olika hyttor. Gemensamt för hyttorna är att de är i gång för fullt sedan många år tillbaka.

En av dem är lilla Erikshyttan i Eriksmåla som firade 25-årsjubileum för två veckor sedan.

- Det är min fars glashytta, och hans frus. Jag har varit med och jobbat med dem sedan jag var liten, berättar Simon Kashmir-Holm.

Lars Sörensen och hans fru Maja Cunningham driver Erikshyttan där Simon fortfarande arbetar ibland. Alla tre har sin egen stil. Majas blästrade fat och skålar med olika bildmotiv är populära berättar Simon, som själv har en egen sliperiverkstad i det gamla glasbruket i Boda numera. Och han har kombinerat sin skicklighet som slipare med stora vaser som han gör stora hål i.

- Jag är ju klassisk glasslipare och jag tycker egentligen att slipad helkristall är det finaste, men det fungerar inte riktigt längre, säger Simon Kashmir-Holm, och syftar på en sviktande efterfrågan på slipad kristall.

Hyttan i Transjö är med också, där har ett "dreamteam" i form av Lars Skulberg och Dan Clausen jobbat tillsammans i snart tio år nu.

- Det krävs i glasblåsning att man hittar någon där kemin stämmer, säger Lars Skulberg, som tror att deras samarbete kommer hålla i sig tills de inte orkar bära glaspiporna längre.

I Transjöhyttan görs stora, unika föremål, vaser och skålar, i starka färger.

- Krisen har väl först och främst drabbat de som gör stora produktioner av samma sak. Och vi kan väl nästan säga att vi har vunnit på det, de glasintresserade kommer för att titta på de unika sakerna, säger Lars Skulberg.

Morgan Persson och Markus Emilsson bildar ett team i Målerås glasbruk. De har blandat sina stilar och gjort hela nya objekt ihop till utställningen där Markus mer strama former kombineras med Morgans marmorering. Hanna Hansdotter och Erika Kristofersson Bredberg som brukar blåsa glas här i Boda är det fjärde teamet, som delvis jobbar med återvinning av glas i en hytta i Stockholm också.

Och det är mycket på gång på andra håll för flera av de inblandade. Simon Kashmir-Holm har ett eget vernissage samtidigt nu på lördag, på The Glassery i Stockholm. Och förra lördagen invigde Maja Heuer, chef på Glass Factory, en stor utställning med nutida glaskonst som Millesgården i Stockholm har hyrt av muséet i Boda.

- Det var 700 besökare den dagen, de har inte haft så många på länge så det var jättekul, säger Maja Heuer.

Dreamteam-utställningen i Boda stänger lördagen den 5 mars, då kommer glaset att auktioneras ut i samband med en finissage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista