Bengt Westrin, Therese Jigsved, Annika Högberg i valnämndens lokal i kommunhuset.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Noggrann förberedelse inför folkomröstning i Vimmerby

1:27 min

Om en vecka, nästa söndag, är det folkomröstning i Vimmerby kommun. Frågan handlar om två skolor och en förskola på landsbygden ska få vara kvar eller om de ska läggas ner.

Det här är bara andra gången en kommunal folkomröstning hålls i Kalmar län. Senast var 2009 när Borgholm och Mörbylånga röstade om en sammanslagning till en Ölandskommun. Valet hölls samtidigt som valet till Europaparlamentet 7 juni. Den gången segrade nej-sidan med 56 % av rösterna.

Den här folkomröstningen blir därmed den första i länet som är helt fristående från andra val och kommunen är helt ansvarig att sköta omröstningen. 

– Det är spännande det här, vi har aldrig varit med om det här tidigare.

– Det är ganska unikt att det är folkomröstning och man lär sig alltid något nytt, säger Bengt Westrin som är valarbetare på heltid just nu. 

I ett rum längst ner i stadshuset i Vimmerby står Bengt om dagarna och förbereder det mesta som krävs inför folkomröstningen. Vita backar står uppradade med varje valkrets namn. Där i ska valsedlar och valkuvert, pennor, röstlängder bland annat läggas. Bengt är noga med att se till att allt som kan behövas ska finnas med och att det finns tillräckligt med röstsedlar.

Skillnaden mot allmänna val är att kommunen i en folkomröstning får göra allt själv. Röstsedlar, kuvert, upphandlingar, tryckning, manualer och utbildningar. Det enda man fått från valmyndigheten är hjälp att ta fram röstlängderna.

Det har krävts lång förberedelse, planering och jobb, men är roligt säger Bengt Westrin som haft god hjälp av Theres Jigsved kanslijurist. Hon ser till att allt går rätt till och håller koll på budgeten som är 600 000 kronor. 

– Vi tror det kommer hamna under, men vi kan inte säga exakt vad det kommer hamna på, säger hon. 

När vallokalerna stänger om en vecka, söndagen 21 februari kl  19 kan man inte som i andra val räkna med ett resultat redan på kvällen. Valnämnden har bestämt att man kommer öppna alla valkuvert först dagen efter säger Annika Högberg, valnämndens ordförande.

En kommun – ett resultat

Och man kommer heller inte kunna se hur de olika valkretsarna röstat. 

– Vi tror att det här är ett bra sätt att visa att det är en kommun, ett valresultat. Vi kommer veta hur valdeltagandet ser ut i de olika distrikten, men vi kommer inte ner på detaljnivå mer än för hela kommunen. En kommun ett resultat, säger Annika Högberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista