11-åriga Ebba Svensson-Träff tittar på Damkronorna
11-åriga Ebba Svensson-Träff tittar på Damkronorna. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Damkronorna vann till slut mot Tyskland

Ebba Svensson Träff:"Jag tror Sverige vinner"
2:54 min

Damkronorna fick till slut hål på tyska försvaret och vann med 2-0 till lycka för de nästan 900 åskådarna i Oskarshamn.

– Det är väldigt coolt att Damkronorna kan komma hit, sa 11-åriga Ebba Svensson Träff, en av drygt 1000 som valt att inleda helgen med att se på landslagsishockey i Oskarshamn.

Ebba är målvakt och detaljstuderade Sara Grahn i det svenska målet. Hon blev inte besviken av den svenska målvaktsinsatsen för Sara höll nollan. 

Turneringen i Oskarshamn är den sista innan VM i Kanada i mars. Damkronorna har haft svårt att vinna under säsongen med bara två fullpoängare på 14 matcher så kan en stark insats i den här turneringen få stor betydelse för årets höjdpunkt.

Tyskland är ett av de lag Sverige vunnit emot tidigare under säsongen men även då var det målsnålt med seger 1-0. Mötet i Oskarshamn blev inte annorlunda.

Efter en stark tysk start på matchen var Sverige bättre redan i första perioden men hade svårt att skapa bra målchanser.

Svenskorna ökade tempot ännu mer i andra perioden och radade upp fina chanser till mål genom Olivia Carlsson, Pernilla Winberg, Lisa Johansson och Emma Nordin med flera, men ingen lyckades överlista Jennifer Harss i det tyska målet.

Det dröjde till mindre än fyra minuter kvar innan utdelningen kom och Sverige vann med 2-0 efter ett mål till i tom bur.

– Vi sa innan matchen att det är tålamod som gäller sa Lisa Johansson i svenska laget.

– Vi visste att det skulle tufft. De är bra defensivt men till slut släpper det om man jobbar hårt.

Nästa match för Sverige blir mot Finland lördag kväll i en tidig turneringsfinal.

– Vi går för vinst och spelar vi som vi kan så har vi möjlighet att slå dom, säger Lisa Johansson. 

– Jag tror Sverige vinner, säger Ebba Svensson Träff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".