Fikabord.
Foto: Jessica Gow/TT

Stort intresse för att bli kompis med nyanlända

Vill överbrygga "den initiala blygheten"
1:05 min

Redan innan den första informationsträffen hade närmare 50 svenskar bestämt sig för att vara med i Västerviks nya integrationsprojekt Västerviksvärd.

Intresset i Västervik att lära känna och umgås med nyanlända är stort. Kommunen är på väg att starta projektet Västerviksvärd, som ska föra samman nyanlända och svenskar.

Elisabeth Sjöstrand räknar med fler intresserade efter den välbesökta träffen:

– Med det här projektet överbryggar vi den initiala blygheten och svårigheten att hitta varandra.

Hur mycket engagemang förväntar du dig av de som skriver på, ska de hjälpa till med det juridiska till exempel?

– Absolut inga gode man-uppdrag eller coacher eller arbetsförmedlare. Man ska vara en social kontakt och en möjlighet att prata svenska.

Liknande projekt finns i många kommuner, men i lite olika form. Det handlar då om att lära av varandra, att den nyanlända får prata svenska och se hur det fungerar. Svenskar får lära sig om en annan kultur.

Riem Alhaddad kommer från Syrien och är integrationsassistent i Västervik. Han säger att kontakterna kan ge mycket till den som kommer till ett nytt –och i stora delar okänt – land:

– Det kan vara jättebra att tala svenska utanför skolan. Att veta mer om det svenska samhället, vad som gäller här. Vad har de för högtider, mat och andra saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".