Bilkö vid trafikolycka.
Bilkö vid trafikolycka. Foto: Pontus Stenberg/TT

Folk tar inte ansvar vid trafikolyckor

"Tyvärr väldigt vanligt"
3:33 min

Fler och fler åker förbi olycksplatser på vägarna utan att slå larm eller hjälpa till. I bästa fall kommer larmet via mobiltelefon flera minuter senare. Nu uppmanar SOS Alarm alla att ta sitt ansvar.

– Att inte stanna när man borde stanna vid en trafikolycka är tyvärr väldigt vanligt, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

Problemet med bristande ansvarstagande vid trafikolyckor är inte nytt. Däremot är trenden tydlig – det ökar.

– Alla vi som jobbar med blåljus märker samma sak, att man inte får tillräckligt med tydliga uppgifter. Detta leder till att man ibland rycker ut i onödan, till platser där man inte behöver hjälp av ambulans, polis eller brandkår, menar Anders Klarström.

En förklaring skulle kunna vara att folk upplever sig mer och mer stressade – att man inte tycker att man har tid att stanna. Bland P4 Kalmars lyssnares kommentarer på sociala medier menar flera att rädslan för så kallade vägpirater är djupt rotad.

– Det är oerhört svårt för våra SOS-operatörer att få reda på hur många ambulanser och brandbilar som behövs. Risken är att utryckningar sker till fel plats i förhållande till var de gör mest nytta. Allmänheten drabbas av att resurserna är på fel ställe.

SOS Alarm uppmanar nu alla trafikanter att vara mer vaksamma på hur läget vid en olycksplats ser ut.

– Där det finns vajerräcken eller på motorvägarna ska man inte stanna och springa över tre filer. Men annars bör man tänka på hur man själv skulle vilja bli behandlad efter en avåkning, avslutar Anders Klarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".