Mordet i Midgård. Den misstänkte mördaren med maskerat ansike.
Den misstänkte mördaren ska ha utnyttjat en kvinna som mordoffret älskade. Foto: Polisen/Sveriges Radio
Mordet i Midgård i Västervik

Midgårdsmordet avslutat i hovrätten

P4 Kalmars Sigrid Edsenius berättar mer om fallet
1:26 min

I förra veckan avslutades förhandlingarna i Göta hovrätt om det brutala mordet i området Midgård i Västervik. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den misstänkte huvudmannen medan försvaret ville att de båda misstänkta skulle frias från misstankar.

Det var på natten den 14 september 2014 som en 34-årig man sköts till döds i stadsdelen Midgård i Västervik.

Vittnen såg hur en man jagade efter honom och sköt honom i ryggen. Bakgrunden till mordet var, enligt åklagaren, att den 34-årige mannen försökt hjälpa en kvinna som utnyttjats och misshandlats av den misstänkte huvudmannen.

34-åringen la sig i och berättade om vad huvudmannen gjorde på Facebook – och det kunde den misstänkte inte tåla.

Den misstänkte huvudmannen dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för bland annat mord, våldtäkt och människosmuggling. Hans nära släkting som varit medåtalad friades dock från alla misstankar.

Åklagaren yrkade nu i hovrättsförhandlingarna på att båda skulle dömas för inblandning – den misstänkte huvudmannen till livstid och den medåtalade släktingen till minst tio års fängelse för antingen direkt inblandning i mordet eller medhjälp till mord. Efter förhandlingarna försattes släktingen på fri fot medan den misstänkte huvudmannen fick stanna i häkte.

Den misstänkte huvudmannen har medgivit att han varit på platsen men har skyllt mordet på två andra.

Under hovrättsförhandlingarna har några nya vittnen hörts, och åklagare Thomas Hagman menar att deras berättelser stärkte misstankarna mot mannen eftersom de visade att de som han pekats ut som gärningsmän inte varit vid mordplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".