Röstsedlar till folkomröstningen i Vimmerby med frågetecken i rött över.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Folkomröstningen i Vimmerby

Vimmerbyföräldrar tvekar i folkomröstningen

1:24 min

På söndag folkomröstar Vimmerby om skolorna på landsbygden ska vara kvar eller inte. Och hur det än blir påverkas också skolorna i stan. Antingen blir klasserna större, eller så kan lärartjänster försvinna.

Elisabet Fransén som har barn på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby säger att det tråkigt när man ställer skolor mot varandra.

- Det finns kanske andra ställen att ta, att man kunde satsa mer på barnomsorg, skola och äldrevård, istället för att skära i de delarna först.  

Många föräldrar P4 Kalmar pratat med är oroliga för om lärare och pedagoger ska kunna ge eleverna det stöd och hjälp som de behöver om klasserna blir större, vilket de blir om barnen från Djursdala skola också ska börja på Astrid Lindgrens skola. Lokalerna är kvar i kommunens regi ute i Djursdala, och lokalerna på AL-skolan är små som de är samtidigt som antalet asylsökande barn ökar som också måste få plats. 

- Vi vet ju inte hur många barn som ska ha skolgång om ett år, så det är kanske synd att börja riva i de bitarna just nu, säger Elisabet Fransén. 

Flera föräldrar vi pratar med säger att de vill att landsbygdsskolorna ska få vara kvar eftersom man tror det är bättre i långa loppet för alla.

Men sedan majoriteten för några veckor sedan gjorde klart att om man väljer alternativ B som är att bevara skolorna under mandatperioden, så kan tio till tolv tjänster komma att försvinna på grundskolan. Det finns det inget beslut om, utan kommer vara upp till verksamheterna att hämta in besparingen som i så fall måste göras enligt majoriteten. Det handlar om drygt två miljoner kronor 2016 och 4,2 miljoner 2017 och framåt.

Det har nog gjort många fler osäkra på vad eller om de ska rösta säger föräldern Anna Johansson.

- Jag tror att fler visste innan den informationen kom fram. Nu kan det nog vara fler som tvekar till om vad som kan vara det bästa alternativet.

Anna Johansson säger att om personal försvinner från grundskolan är det något som direkt påverkar hennes barn mycket och hon tycker det är beklagligt att man ställer skolfrågor mot varandra, men man måste hitta bästa lösningen. Hon tror att fler alternativ att välja på i folkomröstningen hade varit bra. 

- Framförallt hade det ju varit bra med mer pengar naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista