Skolbyggnad. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Skolan i Gullabo splittras

1:14 min

Mellanstadiet kommer att flyttas från skolan i Gullabo, lågstadiet och förskolan blir kvar och lokalerna ska rustas upp. Det beslutet fattade kommunfullmäktige i Torsås igår kväll.

Efter en lång debatt blev det omröstning. Den slutade med siffrorna 18-16 för förslaget. Centern och Sverigedemokraterna och Miljöpartiet röstade emot, de tycker inte att det man gör nu kan kallas för en satsning på skolan.

Mellanstadiet kommer att flyttas till Ekbacksskolan i Torsås från och med höstterminen i år.

– Det är många känslor man har. Man är ledsen, orolig, känner en uppgivenhet men mest en besvikelse, säger Sofia Johansson som är förälder till barn i förskolan.

– Jag kan känna att man tvivlar på Torsås kommun i sin helhet, att det är lätt för politikerna att bryta vallöften som har gjorts. Då blir det automatiskt att man ifrågasätter vad de säger i framtiden också.

Kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S) hänvisar till en utredning som visar på stora utmaningar med att klara den pedagogiska kvaliteten i Gullabo:

– Det är barn som redan i dag åker ett par dagar i veckan till Torsås för språk- och ämnesundervisning. Det är viktigt att de får klasskamrater och behöriga lärare.

Föräldern Sofia Johansson har nu tankar på att flytta och tycker att Torsås kommun borde satsa på Gullabo istället. 

Henrik Nilsson Bokor menar däremot att beslutet innebär en satsning på skolan:

– Det här är en satsning, eftersom vi bygger nya lokaler för förskolan och gör i ordning lokaler och utemiljö för lågstadiet. På så vis bygger vi fast oss i Gullabo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista