Mat på ett bord.
Foto: Annica Triberg

Recept: Kycklingcurry

En mustig gryta, där du själv bestämmer hur stark du vill ha den. Grytan blir minst lika god att göra i förväg och bara värma när den ska serveras.

”Curry” betyder helt enkelt gryta med många kryddor, den behöver inte innehålla den kryddblandning vi förknippar med ordet. Till 6 personer.

Du behöver:

  • 1 kg kycklingkött, t ex lårfilé
  • 1 dl friterad lök (eller 1 stor tärnad, stekt lök) 
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 task malen spiskummin
  • ½ tsk paprikapulver
  • ¼ tsk kajennpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 burk krossade tomater
  • salt, peppar
  • 3 dl turkisk yoghurt

Till servering:

  • finhackad koriander
  • finhackad mynta
  • 1 finhackad färsk ingefära
  • basmatiris och /eller naanbröd

Skär kycklingen i mindre kuber. Stek dem i en teflonpanna på hög värme utan fett tills de får fin stekyta. Lägg dem åt sidan.

Lägg lök, hela vitlöksklyftor, ingefära, spiskummin, paprika, kajennpeppar och gurkmeja i en kastrull tillsammans med krossade tomater. Koka under lock på svag värme i cirka en timme. Rör då och då och smaka av med salt och peppar.

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner yoghurten. Vispa slätt med elvisp eller stavmixer. Fortsätt koka på svag värme i en kvart. Tillsätt kycklingen och låt den puttra med en kvart till. Smaka av med salt och peppar.

Späd med lite vatten om curryn är för tjock. Toppa med koriander, mynta och lite ingefära och servera med basmatiris och/eller naanbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista