Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Recept: Kycklingcurry

Publicerat tisdag 16 februari 2016 kl 16.46
Mat på ett bord.
Foto: Annica Triberg

En mustig gryta, där du själv bestämmer hur stark du vill ha den. Grytan blir minst lika god att göra i förväg och bara värma när den ska serveras.

”Curry” betyder helt enkelt gryta med många kryddor, den behöver inte innehålla den kryddblandning vi förknippar med ordet. Till 6 personer.

Du behöver:

  • 1 kg kycklingkött, t ex lårfilé
  • 1 dl friterad lök (eller 1 stor tärnad, stekt lök) 
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 task malen spiskummin
  • ½ tsk paprikapulver
  • ¼ tsk kajennpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 burk krossade tomater
  • salt, peppar
  • 3 dl turkisk yoghurt

Till servering:

  • finhackad koriander
  • finhackad mynta
  • 1 finhackad färsk ingefära
  • basmatiris och /eller naanbröd

Skär kycklingen i mindre kuber. Stek dem i en teflonpanna på hög värme utan fett tills de får fin stekyta. Lägg dem åt sidan.

Lägg lök, hela vitlöksklyftor, ingefära, spiskummin, paprika, kajennpeppar och gurkmeja i en kastrull tillsammans med krossade tomater. Koka under lock på svag värme i cirka en timme. Rör då och då och smaka av med salt och peppar.

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner yoghurten. Vispa slätt med elvisp eller stavmixer. Fortsätt koka på svag värme i en kvart. Tillsätt kycklingen och låt den puttra med en kvart till. Smaka av med salt och peppar.

Späd med lite vatten om curryn är för tjock. Toppa med koriander, mynta och lite ingefära och servera med basmatiris och/eller naanbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".