Lagbok.
Efter två år inleddes på tisdagen rättegången för ett mordförsök mot en känd nazist i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Rättegång för mordförsök inledd – efter två år

1:45 min

På tisdagen inleddes rättegången mot tre män som är misstänkta för mordförsök och grov misshandel mot en känd nazist i Kalmar för två år sedan.

Det har alltså gått nästan två år sedan den brutala attacken mot en man i 30-årsåldern. Själva utredningen tog inte så lång tid, istället har det varit problematiskt att få alla tilltalade till rätten samtidigt.

– Jag tror det är femte eller sjätte försöket att hålla rättegång i det här målet, säger åklagaren Kjell Jannesson.

Två av de åtalade männen misstänks ha attackerat mannen med knivhugg och för att ha misshandlat mannen med ett bordsben. Den tredje misstänkte har åtalats för grov misshandel efter händelsen. Alla tre förnekade att de begått något brott. En av männen sa på tisdagen att han hade sparkat mot mannen i självförsvar.

Att mannen de attackerade var en känd nazist verkar inte har haft så mycket med mordförsöket att göra, enligt åklagaren. Motivet verkar istället ha varit en konflikt mellan mannen och en kvinna som de misstänkta männen kände. Åklagare Kjell Jannesson kommer att yrka på omkring åtta års fängelse för de som misstänks för mordförsöket, säger han.

Sedan händelsen har mannen som blev misshandlad avlidit i ett helt annat sammanhang. Trots det tror inte åklagaren Kjell Jannesson att det kommer påverka rättegången så mycket att det gått två år.

– Vi har ju hållit vittnesupptagning tidigare och de verkar minnas förvånansvärt bra. Målsägandens uppgifter kommer vi läsa upp. Sedan får vi se, de tilltalade har ju haft tid att prata ihop sig men det hade de ju haft ändå eftersom de var frisläppta. Så jag tror inte konstigt nog att det kommer påverka så mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista