Helen Nilsson kommunalråd i Vimmerby i talarstolen och valsedlar för alternativ a och b i folkomröstningen.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Folkomröstningen i Vimmerby

Oklart om politiker följer folkomröstningens utfall i Vimmerby

1:27 min

Om kommuninvånarna i Vimmerby röstar för att ha kvar de hotade skolorna, kommer politikerna att lyssna på det? Det beror på, säger kommunalrådet Helen Nilsson.

Om B-alternativet, att bevara skolorna på landsbygden, vinner folkomröstningen i Vimmerby är det inte säkert att politikerna i majoriteten kommer att följa resultatet. Det säger Helen Nilsson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Vimmerby. 

– När vi sett resultatet får vi också sätta oss ner och se vad blir konsekvenserna av ett resultat eller ett annat och ställa det mot varandra.

I de kommuner där man på senare år genomfört folkomröstningar om just skolor och där bevarandet av skolorna vunnit, har politikerna ändå inte valt att följa valresultatet.

Anledningen har varit att man inte ansett att tillräckligt många röstat. Inte ens 51 procents valdeltagande räckte i Årjäng, trots att det är en hög siffra för en kommunal folkomröstning.

De styrande politikerna menade där att man ansåg att de som inte gick och röstade helt enkelt ställde sig bakom politikernas förslag.

Så klart är att antalet röstande kommer att bli avgörande i folkomröstningen i Vimmerby. Men hur många behövs då?

Kommunalrådet Helen Nilsson ger ingen exakt siffra, men tror att det behövs siffror liknande valdeltagandet i allmänna val, från 70 procent och uppåt.

– Ja det är där vi ligger någonstans. Det måste vara ett högt valdeltagande för att det ska få bäring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista