Kvinna med fotbollströja
Heba Sadia är Fifa-domare och drömmer om att en dag döma i Champions League. Foto: Marcus Johannesson/Sveriges Radio

Från Syrien till Degerhamn – drömmer om Champions League

"En ovanlig situation för publik och spelare"
1:02 min

Heba Sadia lärde sig fotbollsreglerna på gatan i Syrien. Nu bor hon på Öland och är en av få certifierade Fifa-domare i den här delen av landet.

I Syrien är det inte vanligt att kvinnor dömer eller ens spelare fotboll. Ännu mer sällsynt är dem med högre domarutbildning. Men 26-årige Heba Sadia gick mot strömmen och lärde sig att döma på Damaskus gator.

I dag har hon samlat på sig många domarcertifikat, däribland ett från Fifa. Hennes dröm är att i framtiden få döma fotboll på internationell nivå, exempelvis Champions League. Men resan dit är lång. En resa som startade i Syrien.

– Jag började studera på ett idrottsinstitut i Syrien och gillade det så mycket att jag valde att fortsätta satsa på att bli domare. Först fjärdedomare och efter ett tag också linjedomare och det var inte bara damfotboll utan även herrfotboll, säger Heba Sadia.

Hon minns första gångerna när hon klev ut på Syriens fotbollsplaner.

– Det var en ovanlig situation för många och publik och spelare tittade konstigt på mig. Jag började som fjärdedomare så att publiken och spelarna skulle vänja sig vid att det var en kvinnlig domare på planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".