Folksamling
Förtidsröstningen är igång i Vimmerby. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Folkomröstningen i Vimmerby

Experten varnar politikerna för att svika väljarna

1:04 min

Om det blir ett brett stöd mot en nedläggning av skolorna i Vimmerby i omröstningen kan politikerna få problem om de inte följer den linjen, det säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Det skulle vara ”demokratiskt problematiskt” om politikerna i Vimmerby skulle gå emot valresultatet i frågan om landsbygdsskolornas framtid om deltagandet i valet blir högt, även om det rent formellt inte finns något hinder.

– Det är ju en rådgivande folkomröstning. Men man kan tänka sig att S och M skulle få problem med sitt väljarstöd på landsbygden i nästa val, det kan man nog säga, påpekar Erik Wångmar som är statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har tidigare sagt till P4 Kalmar att valdeltagandet bör vara på 70 procent eller högre för att få genomslag, något som Erik Wångmar ser som en form av löfte.

– Skulle man gå ifrån det, då är det problematiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista