Bil på Skramstadbron
1 av 2
Nu är bron återigen öppen för trafik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
En del av räcket saknas på Skramstadbron.
2 av 2
En del av räcket saknas fortfarande, men betongsuggor har satts upp på bron. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Skramstadbron åter öppen för trafik efter lastbilsolyckan

Lyssna: P4 Kalmars reporter kör över bron när den öppnar
0:56 min

Strax efter klockan 12 på onsdagen öppnades Skramstadbron i Gamleby för trafik igen efter tisdagens lastbilsolycka. Reparation av broräcket kan inledas på måndag och ta sex veckor.

På tisdagsmorgonen körde en lastbil genom broräcket på Skramstadbron på E22:an i Gamleby. Dragarbilen med förarhytten föll till marken medan en trailer blev hängande över brokanten och en annan stod på tvären över vägen.

Föraren klarade sig med lindriga skador, men bron fick stängas av och bärgningsarbetet blev omfattande.

Först strax efter klockan 12 på onsdagen kunde trafiken åter släppas över bron och P4 Kalmars reporter Johanna Lindblad Ahl var en av de första att köra över bron igen.

Stora delar av räcket är förstört framförallt på södra sidan men också på mindre delar av den norra sidan av bron. Där har nu satts upp stora betongbarriärer till skydd istället.

– Vi har gjort en huvudinspektion av bron och konstaterat att betongskadorna faktiskt är ganska små. Så det är ingenting som äventyrar trafikanternas säkerhetet eller brons bärighet, säger Magnus Holm som är projektledare för brounderhåll på Trafikverket i Kalmar län.

Reparation av broräcket kan preliminärt påbörjas tidigast på måndag nästa vecka enligt Trafikverket, lite beroende på tillgång till material och väderlek.

Arbetet med broräcket beräknas ta ungefär sex veckor och då kommer troligtvis ett körfält i taget vara körbart och regleras med trafikljus.

Orsaken till olyckan är oklar i väntan på vad polisens respektive Trafikverkets utredningar visar. Det finns dock i nuläget inga planer på att byta till en annan typ av broräcke trots att det inte höll, säger Magnus Holm på Trafikverket:

– Man kan konstatera att det har blivit en skarp krock mot räcket, vilket kanske är ovanligt. Sedan får vi göra en bedömning framöver om det är rimligt att byta hela räcket och kantbalkarna på bron längre fram i tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".