Hyreshus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Landstinget vill få hjälp av privata hyresvärdar

1:32 min

Kalmar riskerar att tappa nyanlända läkare som går landstingets intensivkurs i svenska, men som inte hittar någonstans att bo i stan. Nu vill landstinget söka hjälp av privata bostadsföretag.

– Tanken är att man skulle kunna kontakta de privata fastighetsägarna och försöka få till ett samarbete, säger Ingela Lindström som är personalstrateg på landstinget.

Anledningen till att landstinget inte kontaktat privata hyresvärdar tidigare, beror enligt Ingela Lindström på att situationen är ny.

För några dagar sedan berättade P4 Kalmar om läkaren Bassam Bay och hans familj, som desperat letar efter en lägenhet i Kalmar, för att kunna stanna kvar på påbörjad utbildning och praktik på länssjukhuset.

– Snälla, jag behöver hjälp med en lägenhet. Det spelar ingen roll om den ligger i Kalmar eller utanför.

Efter att det sändes har P4 Kalmar fått flera tips från folk som vill hjälpa till.

Samtidigt som bostadssituationen i Kalmar är hårt pressad, finns det lägenheter hos privata hyresvärdar som står tomma.

P4 Kalmars reporter har varit på plats i flera trappuppgångar och pratat med grannar som bekräftar att stora lägenheter har stått obebodda i månader – till och med i år.

– Den har stått tom länge men det är ganska skönt, säger en granne.

P4 Kalmar har sökt den aktuella hyresvärden, utan att få kontakt.

Att trycket på lägenheterna är hårt bekräftas av den största privata fastighetsägaren CA Fastigheter, som berättar att tusentals intresserade står i kö för att få tag i en lägenhet.

– Det är en tuff situation, säger Johan Frick som är regionchef på CA Fastigheter.

Enligt honom samarbetar företaget med kommuner och omsorgen, men hänvisar samtidigt till företagets intresseanmälan, som gäller för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista