Skyltar och mässhall.
Ett 20-tal arbetsgivare på mässan försökte locka till sig arbetskraft inför sommaren. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Företag raggade arbetskraft i Borgholm

1:32 min

Det är hög tid att söka sommarjobb. Under onsdagen ordnades en mässa i Borgholm där arbetsgivare och arbetstagare "dejtade" inför sommarsäsongen.

Vill du jobba på Öland i sommar är det hög tid att söka nu. Under onsdagen var det en mässa på Strand Hotell i Borgholm där intresserade kunde få chansen att träffa arbetsgivare från ön som har rekryteringsbehov inför sommaren 2016.

Ett 20-tal arbetsgivare visade upp sig för så kallad "speed-dating" med sökande. På plats fanns arbetsgivare inom områden som vård och omsorg, restaurang och turism.

22-åriga Cecilia Karlsson kom till mässan i god tid innan starten. Hon berättar att hon kan tänka sig att jobba med allt möjligt. Det är första gången hon är på en jobbmässa. Hon har med sig sju cv att lämna till företag.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Så det är nyfiket kan man säga, och lite nervöst.

Hon bor strax utanför Borgholm och hoppas få jobb trots att körkort saknas i dagsläget.

– Det blir definitivt ett hinder att söka och inte ha körkort. Man blir lite begränsad och får söka jobb som ligger i närheten. Där det går att cykla till.

En kort stund senare kryllar det av personer på mässan. Jag möter Eman Muranarc, 15 år. Hon beskriver sig själv som glad, öppen och ambitiös, och säger att hon haft många jobb tidigare. Bland annat inom personlig assistans och städ.

Hon har lämnat flera ansökningar på mässan. Men hon känner sig inte så säker på att det leder till ett sommarjobb i år.

– När jag kollar på hur andra söker så är dem väldigt "på". Jag känner att jag inte är som dem.

Eman berättar att det finns väldigt mycket jobb att göra hemma i sommar om det inte blir en anställning hos något företag.

Mässan på onsdagen ordnades av Arbetsförmedlingen i samarbete med Ölands Gymnasium och Borgholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista