Kilvingad styltlus.
Foto: Pav Johnsson

Nya småkryp hittar in i våra hem!

4:27 min

P4 Kalmars egen naturexpert, Pav Johnsson, hade med sig en kilvingad styltlus och en långsprötad silverfisk till studion.

Sågtandad plattbagge, indiskt mjölmott, större dallerspindel och långsprötad silverfisk – namnen är lika fantasieggande som skrämmande. Om man nu är på det humöret. 

Den kilvingade styltlusen och en långsprötade silverfisken är två till Sverige invandrade arter som sannolikt illustrerar att antalet kända djur i människans närhet ökar, liksom kunskapen om dem.

– Den kilvingade styltlusen är en pytteliten så kallad stövslända, som trivs i golvbrunnar, och första gången beskrevs från nuvarande Zimbabwe, men finns över stora delar av världen, förklarar Pav Johnsson.

– Den är så liten och harmlös att den säkert undgår upptäckt bara just därför. Fyndet i tvättstugan i min egen fastighet är det första för Småland, men det beror bara på att ingen letat ordentligt!

Långsprötad silverfisk, lite större än den vanliga silverfisken och med ett ”kort, ljust hipsterskägg” längst fram hittades först i landet sent på 1990-talet, men tycks också vara vanligare än man trott.

Pav Johnsson menar att orsaken till att så många nya främmande arter hittas just nu förmodligen är två.

– Den ena förklaringen, som verkligen har med förekomst och spridning att göra, är att det reses mer nu än någonsin, och då talar jag inte bara om oss människor, säger han.

– Vi konsumerar fler saker än någonsin, så mat och varor reser något hiskeligt just nu.

Det vet alla som beställt en lite dyrare vara och fått möjlighet att följa dess fraktrutt.

– Den andra förklaringen är att inte minst småkrypen uppmärksammas mycket mer, tack vare gemensamma rapporteringsportaler, nördiga diskussionsgrupper på sociala medier och en ökad mängd bra bestämningslitteratur.

Pav uppmanar lyssnarna att hålla ögonen öppna efter finfrämmanden i husen. Kanske hänger en större dallerspindel från Sydeuropa upp och ned i källartaket!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista