Patrik Oldin och hundförare (illustration).
Patrik Oldin är polisområdeschef. Foto: Sigrid Edsenius och Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Polischefen: Ekonomin ingen faktor vid sökinsatser med hund

1:50 min

Polisområdeschef Patrik Oldin håller inte med om att polisen blivit snålare med att sätta in större sökinsatser med flera hundförare.

Att flera hundar sätts in tidigt när man söker efter försvunna personer kan vara avgörande för om man ska hitta någon eller inte.

P4 Kalmar har granskat flera fall där försvunna hittats först efter ett eller flera dygn först efter att man satte in en grupp med hundar.

Poliser P4 Kalmar talat med menar att man blivit snålare med att inleda större sökinsatser och att ta in hundförare. Men polisområdeschef Patrik Oldin håller inte med:

– Det snålas ingenting i den här typen av ärenden. Det finns inga ekonomiska begränsningar, inte alls.

– Men vi måste också planera för en insats som verkar över tid. Om vi sätter in all resurs tidigt så tar den resursen slut.

När det gäller att rädda liv, är det inte viktigt att man tidigt sätter in rätt insatser?

– Jo, det är helt riktigt. Men man måste också planera för att det drar ut över tid, vilket är väldigt vanligt.

För att få tillgång till alla tänkbara resurser – med allt från helikoptrar till hemvärn – måste den som leder insatsen fatta ett beslut om att inleda en så kallad LSO-insats. Det är inte alla anmälningar om försvunna som leder till en sådan insats.

Förra året minskade antalet större eftersöksinsatser i Kalmar län. Åren innan – 2013 och 2014  – genomfördes elva sådana insatser per år. Båda åren hittades två av de försvunna avlidna.

Förra året, efter inträdet i den nya polisorganisationen, fattades beslut om åtta sådana insatser. Av dessa åtta hittades tre avlidna.

Det här visar siffror som polisen tagit fram åt P4 Kalmar. Patrik Oldin menar att man inte kan dra några definitiva slutsatser av siffrorna. Det handlar om bedömningar i varje enskilt fall, menar han:

– Där har vi utbildad personal. Det är som regel ett regionsvakthavande befäl som är räddningsledare eller jourhavande polischef som gör den här bedömningen. De är kompetenta, utbildade och använder sig av metodstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista