Kartbild över Snurrom och Tallhagen i Kalmar.
Foto: Kalmar kommun

Kalmarbor får tycka till om nya simhallen

1:28 min

Nu får Kalmarborna chansen att påverka var den nya simhallen ska ligga. Från och med på lördag samlas åsikter in om den ska byggas i antingen Tallhagen vid Brofästet eller vid Snurrom, norr om Kalmar.

Den så kallade medborgardialogen pågår från lördagen den 20:e februari till och med den 3 april. Åsikter kommer samlas in via särskilda brevlådor, kommunens hemsida och på träffar och utställningar som anordnas.

– Vi lägger stor vikt vid allmänhetens synpunkter inför beslutet men sen är det så klart ingen folkomröstning, säger Marianne Dahlberg (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Kalmar kommun.

Hon säger att det är hög tid att tycka till nu och hon tycker att många kommunivånare annars ofta engagerar sig för sent i debatten:

– Då blir det ofta så att man är emot förslagen som finns och det är lite sent. Här vill vi snarare vända på det så att vi dels får en opinion för något utav områdena istället, säger Marianne Dahlberg.

Efter att Kalmarborna sagt sitt så väntas beslut i kommunstyrelsen redan innan sommaren. Exakt var i respektive område själva simhallen kommer ligga och vad den ska innehålla bestäms alltså först efter att beslutet om platsen tagits. Först då kommer också kostnaden för nybygget bestämmas. Men just nu uppskattas kostaden till cirka 350 miljoner kronor, enligt Marianne Dahlberg.

Badhuset beräknas bli 10 000 m² med en lika en stor yta runtomkring det. Den ska byggas i antingen Tallhagen vid Brofästet eller vid Snurrom, norr om Kalmar.

– Snurrom är en stor möjlighet att bygga ut i norra Kalmar. Tallhagen ligger i sin tur nära stadskärnan och det kan ju bidra till att stärka attraktiviteten till stadens centrum, säger Björn Strimfors, stadsarkitekt på Samhällsbyggnadskontoret i Kalmar kommun.

Ambitionen är nu att byggstart ska kunna ske någon gång nästa år.

Du kan tycka till på www.kalmar.se/nysimhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista