Karta med Kastlösa och Piteå utmarkerat.
Det är 130 mil att köra mellan Kastlösa och Piteå. Foto: CartoDB och Nick Näslund/Sveriges Radio

Asylsökande på Öland flyttas till Piteå

1:31 min

Ett hundratal asylsökande i Kastlösa på Öland har nu fått besked om att de måste flytta. Om en vecka går resan till ett nytt boende i norrländska Piteå.

– Många blir ju upprörda, säger Anna Ståhlgren, Migrationsverkets teamledare för boende i Kalmar län.

– Man har ju bott där i ett halvår och har rotat sig. Man har kommit in i skolan med barnen och sådär. Men så här ser det ut och vi har inget val.

De asylsökande har etablerat sig i Kastlösa och många trivs där. Därför mötte beskedet att de nu ska flytta till Norrland protester. Barnen får återigen börja i en ny skola i Piteå, 130 mil norrut.

Korta kontrakt med leverantörer av boende gör att det här är ganska vanligt. Campingar byter asylsökande mot turister, och sedan tillbaka till asylsökande igen på vintern.

De asylsökande kan nu försöka hitta egna boenden hos vänner eller släktingar, men lyckas de inte med det erbjuder Migrationsverket en bussresa till det nya boendet i Piteå.

– Gruppen kommer inte att splittras, utan de kommer alla att åka till samma ställe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista