Grafik: En av fyra polishundar försvinner.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Målet: Var fjärde polishund ska bort

1:36 min

Trots att polishundar kan vara skillnaden mellan liv och död när en person har gått vilse kommer polisen i region Syd att dra ner sitt mål för hur många polishundar man ska ha. Det uppger källor till P4 Kalmar.

Före polisens omorganisation var målet 98 polishundar i Kalmar, Blekinge, Skåne och nästan hela Kronobergs län. Nu minskar man målet till 71.

Att söka försvunna personer är en prioriterad uppgift för polisen. Men trots att polishundarna har en viktig roll i det arbetet skruvar polisen i region Syd just nu ned målet för hur många hundförare och hundar man ska ha i Kalmar, Skåne, Blekinge och nästan hela Kronobergs län.

Från ett mål på 98 till ett mål på 71 hundar som ingår i vanliga patruller. Det uppger källor till P4 Kalmar.

Däremot kommer antalet hundar i det blivande området Sydost, det vill säga Kalmar, Kronoberg och halva Blekinge län, inte bli färre än i dag utan en fler. Men eftersom hundarna används i insatser i hela södra Sverige påverkas även Kalmar län av neddragningen.

Än så länge är beslutet inte formellt klart och den den ansvariga chefen vill därför inte uttala sig om det här.

Kenth Sjöberg är chef för hundinstruktörerna i regionen. Han menar att det innebär en klar försämring om hundarna i regionen blir färre:

– Man diskuterar att man ska kunna göra resursförflyttningar från angränsande polisområden. Man jobbar i en stor region och det kan vara jättebra om man jobbar under en längre tid, säger han men tillägger:

– I det initiala, snabba skedet – som är väldigt viktigt för att kunna rädda människoliv – har vi för långa sträckor att köra.

"Ju mindre tid vi har innan vi kommer till platsen desto större möjligheter att hitta människan vid liv."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista