Polisman med polishund.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Polisen klarar inte målet – bantar antalet polishundar

1:43 min

Polisen sänker sin ambition för hur många polishundar man ska ha i region syd från 98 till 71. Men det nya målet är inte en försämring, menar Ann-Louise Kämpe, chef för den operativa verksamheten för polisen i Region Syd.

– Det beslutet som kommer nu är i nivå med det antal vi har i dag. Sedan finnns det ett gammalt beslut som ligger högre, men det här är i nivå med det vi har i dag, säger Ann-Louise Kämpe.

Enligt henne kommer antalet hundar inte bli mycket färre än de är i dag. Målet på 98 har man inte uppfyllt och enligt polisförbundet har många slutat det senaste året på grund av en försämrad arbetssituation i den nya organisationen.

Till grund för beslutet om hur många hundarna ska vara ligger bland annat en utredning som gjorts om polishundverksamheten i Sverige – och den rekommenderar att man ska ha ungefär 70 patrullhundar i region syd. Det förslaget räknar inte in hundinstruktörer som också har hundar och som delvis jobbar i olika insatser precis som hundförarna gör.

Polisens eget förslag till bemanning däremot är inklusive instruktörerna. Av de 71 är elva instruktörer med delvis andra arbetsuppgifter. Men Ann-Louise Kämpe vill inte kommentera hur den här ekvationen går ihop.

– Beslutet är inte fattat så låt oss komma tillbaka till det när det är klart, säger hon.

Antalet hundinstruktörer kommer också bli färre enligt förslaget. Christian Löwegren från polisförbundet menar att förslaget gör det ännu svårare att klara ett uppdrag som man redan i dag har svårt att klara:

– Det finns en risk att vi med ett färre antal ekipage inte kan utföra de räddningsuppdrag som vi har att utföra som prio ett.

Det handlar om att rädda liv?

– Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista