Salah Shahin
Salah Shahin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vemodigt när asylsökande lämnar Kastlösa

P4 Kalmar besökte Kastlösa
4:25 min

Både personal och asylsökande på Allégården i Kastlösa tycker det är vemodigt att asylboendets kontrakt går ut. Gästerna flyttas nu till Piteå.

För de asylsökande som bor på flyktingboendet i Kastlösa på södra Öland väntar nu en resa på 130 mil till norrländska Piteå.

– Det är tungt utifrån att vi har lärt känna våra gäster under ett antal månader, säger Håkan Ritz som driver Allégården.

De har haft bokningar klara sedan ett år tillbaka och nu måste asylboendet upphöra.

För någon dag sedan fick gästerna besked om att de flesta skulle flyttas till Piteå:

– Det var en tryckt stämning, men alla har vetat om att boendet här var tillfälligt fram till februari.

Migrationsverket jobbar nu med att hitta boende för några av de som bott i Kastlösa. Bland annat handlar det om personer som får vård i Kalmar län som ska få stanna för att inte avbryta sina vårdplaner.

I ett stort rum i Allégårdens huvudbyggnad ligger resväskor redo, som boendet har fått via organisationen Tillsammans Öland.

Salah Shahin har två små barn och tycker att det är ledsamt att få flytta:

– Vi tycker om Öland och alla här är snälla, säger han.

Han har själv försökt att hitta ett nytt boende i närheten av Kalmar, men utan resultat. Under turistsäsongen är det ont om sommarboende på Öland.


Nick 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".