Ola Lundin, antikvarie på Döderhultarmuseet framför flera av montrarna i museet.
Ola Lundin, antikvarie Döderhultarmuseet. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Tränar svenska med inspiration av Döderhultarn

1:21 min

SFI elever i Oskarshamn ska få skriva texter om hur de upplever Döderhultarns träskulpturer. Det som en del i ett integrationsprojekt med syfte att lära sig mer svenska. 

Idén har Ola Lundin, antikvarie på Döderhultarmuseet, tagit från Nordiska museet i Stockholm. Där har man redan prövat samma sak med gott resultat. 

– SFI elever får komma till museet, välja en skulptur och skriva en text som sedan ställs ut bredvid skulpturen. 

Ola säger att man prövar först med en klass från SFI med 14 personer som redan varit och tagit en första titt och pratat om projektet. Om drygt två veckor ska de tillbaka och välja vilken skulptur de ska skriva om.

Ola Lundin säger att det egentligen inte spelar någon roll om det är infödda svenskar eller inte. Döderhultarmuseet visar ett sverige för hundra år sedan som ingen i dag känner igen sig i, men det väcker känslor menar han som alla kan relatera till oavsett bakgrund. 

– Sorg och glädje. När man kommer till Döderhultarmuseet så blir man berör och alla har något att reflektera om. 

Senare i vår ska texterna som SFI eleverna skrivit ställas ut bredvid respektive skulptur av Döderhultarn och kan läsas av alla. Men om du nu tror att det handlar om faktatexter tror du fel.

– Det får handla om precis vad som helst. Syftet är att träna svenska med inspiration av Döderhultarns skulpturer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista